Artikel over ''het Levenswiel'' uit "Ourobouros",

door Ivon Vrolijk

Wat is het levenswiel?

organicOorspronkelijk komt het levenswiel uit het sjamanisme. Inmiddels heeft het levenswiel zijn plaats gevonden in zowel oosterse en spirituele richtingen als westerse psychologie en bedrijfsleven. de toepasbaarheid per stroming is slechts afhankelijk van het taalgebruik, de woordkeuze. Het levenswiel is opgebouwd uit een aantal spaken die met elkaar verbonden zijn in het centrum. Vanuit dit centrale punt draait het wiel en ontstaat aan de hand van een pulserende beweging de hartslag van het leven. In deze levenscirkel zijn de kosmische wetten van polariteit, de vier elementen waaruit alles is opgebouwd, de betekenis van tijd en materie en de cyclische beweging terug te vinden en met dit alles spiegelt het de natuurlijke ontwikkeling van het leven op aarde. In het wiel zijn de 4 windrichtingen aanwezig, elk deel daarvan heeft zijn eigen kwaliteiten. Het oosten waar de zon opkomt staat bijvoorbeeld voor nieuwe plannen maken, het zuiden voor de plannen uitvoeren, het westen voor overzien, evaluatie, en het noorden voor rust.

Zo is deze cyclus in alles in en om ons hen terug te vinden;
In de natuur : ochtend (oosten), middag op de dag (zuiden), einde van de dag (westen) , en de nacht (noorden) jaargetijden,de lente (oosten), zomer (zuiden), herfst (westen), winter (noorden)
In onze levenscyclus van geboorte, kind, volwassene, bejaarde en de dood.
Op persoonlijk vlak :In werk, in relaties, het dagelijks handelen, in de menstruatiecyclus, het dag en nacht ritme, beslissingen, sexualiteit, sport, persoonlijke ontwikkeling.

Wat kan je hier nu mee in het dagelijks leven?

Door bewust te worden van dit levenswiel, kun je bewust gaan worden van jouw eigen patronen; ieder mens is uniek, dus ieder heeft zijn ‘eigen’ levenswiel.

als voorbeeld;
Je ontdekt dat je altijd vol plannen bent (oosten) maar ze nooit uitvoert (zuiden), of je voert ze wel uit, maar evalueert niet en stuitert meteen door naar de volgende plannen etc. (de volgende cyclus), hierbij sla je dus een deel van de cyclus over. of je volgt van oost, zuid, west, (plannen maken, uitvoeren, evalueren/overzien), maar neemt niet de ruimte om ook de rust in te gaan (noorden). Zo heeft ieder zijn eigen cyclus.

Dit is slechts een voorbeeld, Het levenswiel is als een plattegrond die op elk tijdstip, elke situatie en elke plek bruikbaar is. Het levenswiel is in het dagelijks leven een zeer nuttig en bruikbaar middel om te zien of we in balans zijn, wat soepel loopt en/of wat onze aandachtspunten zijn. Bewust met dit levenswiel werken maakt een bewustwording naar je patronen. Door hier kennis mee te maken en in het dagelijks leven toe te passen wordt het een ''her-kennen'' van jouw patronen, waardoor je jouw leven een natuurlijke cyclus kunt laten zijn.
In dit proces kun je je de mentale, emotionele, lichamelijke en spirituele aspecten meenemen die een bijdrage leveren aan het bewustzijn van je eigen authenticiteit. De toepasbaarheid in het sjamanisme of bedrijfsleven is slechts afhankelijk van het taalgebruik, de woordkeuze:
In het bedrijfsleven hoef je niet zo snel aan te komen met de windrichtingen en sjamanistische rituelen hierin zullen concrete voorbeelden over hierboven beschreven ‘plannen maken, uitvoeren, overzien, rust’ meer aanspreken dan met trommels rondjes rond het levenswiel lopen. Het is praktisch, herkenbaar, en bruikbaar. De meer spiritueel ingestelde zal meer ervaren door het te doorleven, met toewijding een levenswiel maken, en het te proeven, en de verschillende ervaringslagen te laten voelen. De diepgang in willen om de eigen authentieke cyclus te ontdekken, en delen in de cyclus te helen die minder ‘begaan’ zijn. Dit geeft een nieuwe dimensie aan de persoonlijk ontwikkeling en groei op, ieder op zijn eigen manier, zijn eigen ingang. en dat maakt het gebruik van het levenswiel zo toegankelijk, toepasbaar, herkenbaar en bruikbaar. op ieder gewenst moment van de dag, op elke plek en in vorm en grootte als gewenst.
Het leven is als een cyclus.

wat is jouw cyclus?

 

Hoe kun je je hier in meer verdiepen:

Door het volgen van een workshop over het Levenswiel of middels het lezen van een van de volgende boeken:

* Daan van Kampenhout : ‘Werken met het levenswiel’
hij schrijft hierover: ''Het wiel belichaamt de fysieke, emotionele, psychologische en spirituele krachten en processen die iedereen zelf ervaart, die stuk voor stuk vertrouwd zijn. Wat het wiel aan het bekende toevoegt is ordening en verdieping, het brengt structuur. Het wiel voegt ook beweging toe, het laat zien hoe reeds vertrouwde processen in elkaar steken en hoe ze elkaar beter kunnen aanvullen en ondersteunen.'' -Daan van Kampenhout-

* Een meer op het westen en het bedrijfsleven gericht boek is; Marinus Knoope: ‘De Creatiespiraal’
In 1989 ontdekte Marinus Knoope de creatiespiraal, een verrassend eenvoudige, heldere en praktisch bruikbare beschrijving van de natuurlijk weg waarlangs de mens zijn eigen wensen realiseert.